Назад на наслове

 

Jutro je. Prohladno jutro rane jeseni. Sa dedom sam na kolima koja vuče konj. Sedimo na tvrdom drvenom sedištu. Preko nogu smo prebacili ćebe. Toplo mi je. Možda malo po rukama osećam hladnoću ali to je niska cena koju sam spreman da platim da bih "vozio". Vožnja se sastoji iz toga da blagim zatezanjem kajaseva usmerim konja u željenom pravcu. Deda je znao da konj i bez naše pomoći može da nađe njivu, ja nisam. Leti nam ispred očiju maše konjski rep ali sada nema mušica.

Naselje je uveliko ostalo iza nas. Njive se prostiru u nedogled. U tom moru njiva nalaze se ostrvca, mala šumska ostrvca. Nekad je tu bila nepregledna šuma. Sad je to pripitomljena obradiva zemlja.

Deda me je blago dodirnuo po ramenu i rukom pokazao pravac u kom je želeo da pogledam. Na samoj ivici šume oprezna životinja je ispitivala svojim istančanim čulima okolinu. Učinilo mi se da je klimnuo glavom. Na njegov znak su se pojavile srne. Bilo ih je nekoliko. Njuškale su nešto na zemlji, tražile ukusni zalogaj. Povremeno bi naglo podigle glavu, mrdnule ušima, gledale negde u daljinu pa se spokojno vratile predjašnjem poslu. Srndać nije tražio hranu. On je sve vreme osmatrao i njušio okolinu. Bio je sumnjiv i oprezan.

Iz zanesenog stanja me je prenuo, gotovo uplašio, pucanj. Srne su neverovatno brzo, refleksom samoočuvanja pobegle. Njihov prethodnik je stajao. Učinilo mi se da je vreme stalo. Srndać je malo krenuo nazad i u stranu. Iskorak prednjom desnom nogom u levo, leva pokušava to da prati, sapliće se i pada. Ne vidim ga dobro. Ustajem baš u trenutku kad i on podiže glavu usmerivši pogled ka šumi u kojoj su nestale srne. Zadovoljan što su na sigurnom predaje se, glava mu pada.

Izbacujem vazduh iz pluća. Nesvesno sam prestao da dišem.

Nedaleko od nas jedna kupa šarovine se ruši. Dva čoveka izlaze iz nje. Otresaju prašinu sa svojih odela. Protežu se. Manji čovek gleda u našem pravcu. Stavlja pušku o rame i kreće prema ulovu. Viši covek ide pored njega. Savio se, snishodljivo se trudeći da dostigne visinu nižeg. Tapše malog čoveka po širokim ledjima. Mali čovek ne obraća mnogo pažnju na visokog.