Назад на наслове

Sunce nemilosrdno peče već od ranog jutra. Duga, nepravilna kolona dece ogrnuta peškirima ide ka udaljenoj plaži. Oblak fine prašine se podiže sa kamenitog tla. Znoj im se sliva sve do stopala koja se klizaju u plastičnim sandalama.

Plaža ih dočekuje vidno iscrpljene. Na dronjavu hladovinu u tišini spuštaju svoje peškire. Žedni su. Talasi ih dodatno zadirkuju zapljuskujući šljunkovitu obalu.

U vodu ne mogu zagrejani. Dok se «hlade» posmatraju ljude oko sebe.

Novopridošli su beli. Oni koji su stigli pre dan-dva su crveni. U vodi se kupaju i na plaži sunčaju potpuno otkriveni potamneli turisti kojima se polako ali sigurno bliži vreme polaska kući.

Prodoran zvuk pištaljke spusti jednu knjigu u krilo zainteresovanog posmatrača i pokrenu grupu osnovaca. Čovek čija je knjiga strpljivo čekala da mu se pažnja vrati na nju primeti da deca deluju pomalo umorno. Ni znaka radosti i živahnosti koja je karakteristična za taj uzrast.

Tuga za kućom je gušila neke od njih. Neki su neispavani, vrućina i buka su ih mučili celu noć. Ujedi komaraca su na osetljivijima delovali kao da boluju od neke zarazne neizlečive bolesti. Proliv i opstipacija su izabrali svoje žrtve. Žeđ im je svima bila zajednički imenitelj. Kuburilo se sa pijaćom vodom u kampu.

Voda ih je sve razbudila. Plivači i neplivači su uživali svako u svojim dubinama. Delovali su konačno veselo i srećno ali ne zadugo. Pištaljka vaspitačice, udobno zavaljene u pletenu stolicu ispod trema jedne kamp prikolice sa čijim je vlasnicima prebirala zajedničke interesne sfere, ih upozori da treba da izađu iz vode i jedan vremenski interval provedu na suncu na zajedničkom zadatku dobijanja tena i sušenja. Nakon toga nova epizoda dronjave hladovine.

Sa plaže su krenuli bez reskog zvuka pištaljke. Nisu se mnogo znojili, nisu pričali.

Vlasnik prodavnice smeštene nedaleko od odmarališta prvi je primetio mali oblak prašine u daljini koji je u svom okrilju krio decu na povratku sa prepodnevnog kupanja. Obično bi obavio sitne pripreme za doček gladnih i žednih kupača ali sa ovim kupcima nije gajio prevelika očekivanja. Iz njemu nepoznatog razloga sva akcija se završavala čežnjivim pogledima na rashladni sanduk sa sladoledom i zamagljene prozore vitrine prepune osvežavajućih napitaka.

Misterija i nije postojala. Deci je uskraćen pristup sopstvenom novcu koji je bio na čuvanju kod vaspitačice zbog greške koju je jedan neodgovorni pojedinac napravio. Greške su bile karte kupljene sa ciljem da se društvo zabavi a ne da šire nemoral. Kocka je nemoralna po tvrdnji starije osobe odgovorne za psihofizičko stanje poverenih na čuvanje maloletnih lica i protiv toga se nije imalo šta reći. Novac će biti uručen svima poslednjeg dana letovanja i tad će sa njim moći da, kontrolisano, kupuju suvenire i sitne poklone. Može i poneki sladoled.

Bela koža na malim stopalima koje su od sunca štitile plastične sandale će decu podsećati neko vreme na odmor i posle toga, nadamo se, blagorodni zaborav će se postarati da ovo potencijalno traumatično iskustvo čuči u nekom kraju njihovog sećanja i da se odatle eventualno pojavi u dubokoj starosti kad će i te nedaće delovati lepo i izazivati setu.