Спорт

     Мајур је имао велики број спортиста од којих су многи забележили веома успешне каријере. У селу најзначајније место када је реч о спорту заузима ОФК Мајур.

Терен ОФК "Мајур"

ОФК Мајур

Терен ОФК "Мајур"

На иницијативу Омладинске организације Савеза комуниста 1946. године у Мајуру је основан фудбалски клуб под именом "Партизан". У клубу су играли мештани: радници, сељаци, учитељи... Такмичило се у тадашњим Активима, а касније у Општинској лиги ОФС Шабац.
Године 1966. клуб прелази у виши степен такмичења – Први разред ОФС Шабац, затим Међуопштинска лига па Други разред. Године 1967. у Мајуру се оснива још један фудбалски клуб под именом "Мајур".  Године 1970. "Партизан" и "Мајур" се спајају и прелазе у виши степен такмичења – Колубарску Окружну лигу. У овој лиги клуб који се такмичи под тадашњим именом ОФК Мајур је имао промењив успех. Крајем 70тих наишао је период кризе. Стицајем околности – реорганизацијом такмичења из Колубарске лиге клуб је пао у Међуопштинску – група Мачва, а затим и у Општинску лигу.
Године 1980. ОФК Мајур се поново враћа у Колубарску окружну лигу где се са успехом такмичио наредних 6 година.

 

Године 1986. клуб је постигао највећи успех у Колубарској лиги – 6. место, а како је поново вршена реорганизација и само пет екипа је ушло у виши степен такмичења, клуб је остао у истој лиги и даље. Године 1998. ОФК Мајур постиже највећи успех у историји пласиравши се у Посавско подунавску зону где се са прекидом од једне сезоне такмичи до данас. Поред првог тима у клубу тренирају и млађе категорије – пионири и петлићи (око 80 деце). који се такмиче у Посавској лиги и омладинци који се такмиче у Мачванској окружној лиги. У категорији петлића за репрезентацију ФСР Западне Србије игра Томић Александар. Клуб поседује свој терен са пратећим објектима који се налази у центру села.

 

Један од најзначајнијих успеха ОФК Мајура је играње у финалу Купа Мачванског округа против ФК Лук из Воћњака (тада члан друге Савезне лиге).
Бројни успешни фудбалери су потекли из Мајурског клуба, неки од њих су играли у Првој Савезној лиги, а и иностранству: Драган Попадић (наступао за ФК Раднички из Београда, ФК Раднички из Крагујевца, ФК Олимпија из Љубљане, Белгијски Лирс и Турски Атлај), Драган Јошић (наступао за ФК Мачва Шабац, ФК Пролетер из Зрењанина, ФК Приштина из Приштине), Јане Гаваловски (ФК Мачва Шабац, ФК Рад Београд, ФК Милиционар Београд, ФК Обилић Београд, а потом је каријеру наставио у Грчкој), Драган Живановић (наступао за ФК Мачва Шабац, ФК Милиционар Београд, а потом у Бугарској) сада је фудбалски судија у Првој Савезној лиги. У Мајуру је тренутно активно 20так фудбалских судија који се налазе на различитим степенима од Општинске до Савезне лиге. Поред Живановића који још увек суди до скора у Првој лиги правду је делио и Миливоје Аксентијевић, тренутно Савезни инструктор ФССрбије.


Поред ОФК Мајур у селу функционише и Теквондо клуб, два удружења голубара YU-500 и 121 и Ловачко удружење. У селу постоји велики број дечака и девојчица који тернирају и друге спортове: кошарку, рукомет, фудбал, карате, одбојку и друге, али због техничких немогућности – непостојање адекватне сале приморани су да свакодневно путују на тренинге у град.
У Мајуру постоји неколико терена за мале спортове на различитим локацијама.

Терен на Пољицама

Пољице

Терен на Пољицама